جمعه , ۷ مهر ۱۴۰۲ 2023 - 09 - 29 ساعت :
اخبار اصلی

دانشگاه علوم پزشکی گیلان و سیاست دوگانه در برابر سلامت مردم!

۱۳۹۵-۰۳-۱۷

عصرصادق :این اظهارات مدیرکل سازمان حفاظت از محیط زیست گیلان این سوال را به ذهن متبادر می کند که آیا در بیمارستانی که هنوز به سرویس اولیه تصفیه خانه هم مجهز نشده است، می توان امید به امحای اصولی زباله های عفونی داشت؟!

به گزارش عصر صادق ،بر اساس قانون مدیریت پسماند مصوب ۱۳۸۳، تفکیک و امحای زباله عفونی بر عهده بیمارستان ‌ها بوده و این زباله ها باید قبل از امحا ضدعفونی شده و سپس نسبت به امحای آنها اقدام شود. بر اساس این قانون زباله های پزشکی یا همان بیمارستانی به همه زباله های عفونی و زیان آور ناشی از بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی، درمانی، آزمایشگاههای تشخیص طبی و سایر مراکز مشابه گفته می شود که به دلیل بالا بودن حداقل یکی از خواص خطرناک از قبیل مسمومیّت، بیماری زایی، قابلیّت انفجار یا اشتعال، خورندگی و مشابه آن به مراقبت ویژه (مدیریت خاص) نیاز دارند.

از این رو کارشناسان به دلیل ایجاد آلودگی‌های زیست محیطی و آبهای زیرزمینی و خطر گسترش بیماری‌ها، دفن زباله‌های بیمارستانی را روش مناسبی ندانسته و علاوه بر این، استفاده از دستگاه زباله‌سوز نیز با تکنولوژهای روز جهان فاصله بسیاری دارد. درحال حاضر در بیشتر کشورهای دنیا از روش امحا برای مدیریت زباله های بیمارستانی استفاده می‌شود که در این روش زباله‌ها با حرارت و بخار آب بی‌خطر سازی شده و به عنوان زباله عادی تحویل شهرداری داده می‌شود.

در گیلان اما چندی پیش مدیرکل سازمان حفاظت از محیط زیست به واقعیت تلخی اشاره می کند و در نشست خبری خود صراحتاً می گوید: بیمارستان رازی در کنار ۷ بیمارستان دیگر در استان تصفیه خانه احداث نکرده اند!

این اظهارات محمدپور این سوال را به ذهن متبادر می کند که آیا در بیمارستانی که هنوز به سرویس اولیه تصفیه خانه هم مجهز نشده است، می توان امید به امحای اصولی زباله های عفونی داشت؟!  پیمان بازدیدی، به عنوان یکی از فعالان محیط زیست در این خصوص می گوید: به نظر من مدیریت پسماند زباله‌ها نباید زباله‌های بیمارستان‌ها را تحویل بگیرند. متاسفانه به فعالان محیط‌زیست اجازه داده نمی‌شود که در بیمارستان‌ها بر نحوه خروج زباله‌های عفونی نظارت کنند. حتی گروه‌های مردم نهاد در هیچ کارگروهی حضور ندارند. به عنوان نمونه در کارگروه پسماند هم که یکی از گروه‌های آن باید از گروه‌های مردم نهاد تشکیل شود، فعالان محیط‌زیست حضور ندارند.

هر چند شعبانپور، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری گیلان می گوید که اکنون ۷۰ درصد از پسماندهای بیمارستانی ساماندهی شده است و مطب‌ها و بیمارستان‌ها با آموزش‌های بخش خصوصی همه زباله‌های خود را بی خطر سازی می‌کنند و بعد تحویل شرکت‌های خصوصی می‌دهند، اما بازخوانی اظهارات یک سال قبل «تیمور فتحعلی پور» مسئول بهداشت محیط، ناظر بر بیمارستان‌ها و مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی گیلان بر نگرانی ها می افزاید.

وی گفته بود که در زمینه پسماندهای پزشکی بخش خصوصی ۴ شرکت موفق به اخذ مجوز از معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گیلان شدند که به دلیل همکاری نکردن بعضی از پزشکان با این شرکت‌ها ،۲ شرکت ورشکسته شدند. در حال حاضر تنها ۲ شرکت(یکی واقع در لاکان شهر و دیگری در شهر صنعتی شفت) پسماندهای عفونی را معدوم می‌کنند. به گفته وی، مسئولان بهداشت هر ۳‌ماه یکبار از وضعیت معدوم سازی زباله‌های بیمارستانی بازدید می‌کنند.

با این حال، واضح است که این دو شرکت جوابگوی کل نیازهای بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در استان نیستند و اگر دانشگاه علوم پزشکی هر چه سریعتر وضعیت امحای زباله های عفونی و احداث تصفیه خانه ها را در بیمارستان تحت نظارت خود شفاف نکند، عملاً سیاست دوگانه ای را در مواجه با سلامت مردم و شهروندان به کار گرفته است. سیاستی که از یک سو دانشگاه علوم پزشکی به صورت غیرمستقیم، با عدم احداث تصفیه خانه مناسب سلامتی مردم را به خطر می اندازد و از سوی دیگر اقدام به درمان مبتلایان به بیماری های ناشی از همین نابه سامانی می کند!

حالا مشخص نیست دانشگاه علوم پزشکی گیلان که بنا به اظهارات رئیس آن هم اکنون با ۸ میلیارد تومان کسری بودجه دست و پنجه نرم می کند، چه زمانی می تواند اقدام به احداث تصفیه خانه برای بیمارستان های تحت نظارت خود کند. عاملی که نقش مهمی در پیشگیری از بروز بیماری ها به خصوص در فصل گرما دارد./خزر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

  • ×