حمل و نقل از جمله بخشهای زیربنایی اقتصاد هر جامعه است
روز حمل و نقل، روز قدردانی از خدمات ارزشمند رانندگان و سایر دستاندرکاران و شاغلان بخش حمل و نقل کشور و فرصتی مناسب برای بازنگری نیازها و مشکلات این بخش است
به گزارش عصر صادق ؛در جهان امروز، بخش حمل و نقل از جمله بخشهای زیربنایی اقتصاد هر جامعه است که علاوه بر تحت تأثیر قراردادن فرایند توسعه اقتصادی، خود نیز در جریان توسعه دچار تغییر و تحول میشود. حمل و نقل، با ایفای نقش رابط میان بازار تولید و بازار مصرف، به مثابه پایههای پلی است که بخشهای مختلف جوامع با عبور از روی آن، به سمت توسعه پایدار حرکت میکنند. صنعت نوپای حمل و نقل در جمهوری اسلامی ایران، دورانی پرفراز و نشیب را پشت سرگذاشته که ویژگی اصلی آن تلاش برای دستیابی به جایگاهی والاتر و فردایی بهتر است. در تاریخ تحولات این صنعت در کشورمان، روزها و ایام سرنوشتسازی بودهاند که نقش تعیینکنندهای در شکلگیری و انسجام شبکه حمل و نقل کشور داشتهاند. ۲۶آذر سال ۱۳۶۲یادآور چنین ایامی است که در آن حضرت امام خمینی(ره) فرمانی در زمینه اعزام کامیونها به بنادر جنوبی برای تخلیه کالاهای وارداتی و مایحتاج مردم صادر کردند. در پی این فرمان کامیونداران سراسر کشور، آمادگی خود را برای تخلیه بنادر و حمل و نقل مواد ضروری مورد نیاز مردم اعلام کردند. ۱۴سال پس از زمان صدور فرمان امام راحل(ره)، در سال ۱۳۷۶به پیشنهاد وزارت راه و ترابری و برای آگاهسازی هر چه بیشتر جامعه با نقش و جایگاه بخش حمل و نقل، روز ۲۶آذر ماه از سوی شورای فرهنگ عمومی به عنوان روز حمل و نقل شناخته شد. رانندگان ناوگان حمل ونقل عمومی، به عنوان یکی از پر تلاش ترین اقشار جامعه، همواره بار بزرگی در راه توسعه و پیشرفت، رفاه اجتماعی و خدمات رسانی به مردم، به دوش کشیده و میکشند.این درحالی است که طی سالها خدمت پر زحمت خود، از بسیاری از مؤلفه های رفاهی، اجتماعی و حتی شأن و جایگاه مطلوبی برخوردار نبوده اند.
روز حمل و نقل، روز قدردانی از خدمات ارزشمند رانندگان و سایر دستاندرکاران و شاغلان بخش حمل و نقل کشور و فرصتی مناسب برای بازنگری نیازها و مشکلات این بخش است. رانندگان خودروهای برون شهری باوجود سختی های فراوان شغلی، علاوه بر بی مهری سازمانها و دستگاههای متولی و مرتبط، ظلم و اجحاف موجود در قراردادهای کاری، فرسوده و غیر استاندارد بودن بسیاری از خودروها و نبود امکانات رفاهی مناسب، به دلیل نبود جاده و راههای ارتباطی استاندارد و مطلوب، همواره درحین اشتغال، از جان مایه میگذارند و از این حیث صاحب یکی از خطرناکترین مشاغل به شمار میآیند که مؤید این ادعا آمار بالای قربانیان جاده ای و مقام چهارم عامل مرگ و میر برای تصادفات در کشور ماست. رانندگان ناوگان حمل و نقل عمومی درون شهری نیز به لحاظ شرایط کاری دست کمی از گروه قبلی ندارند و این قشر هم در کنار مشکلاتی چون نبود تناسب بین دخل و خرج به دلیل بالا بودن هزینه استهلاک خودروها و تعداد زیاد خودروهای مسافرکش درمقابل مسافر، از نبود زیرساخت های مناسب ترافیکی، خرابی معابر و اشکال مهندسی بیشتر خیابانها، در رنج هستند. بااین وجود بسیاری از همین رانندگان به بهترین شکل ممکن به ارایه خدمت به مردم و مسافران مشغولند، گویی در بهترین شرایط کاری قرار دارند. بسیاری از همین رانندگان با آنکه بیشتر عمر خود را در جاده ها و خیابان های درون و برون شهری در حال تردد و مشغول کار هستند، کمترین تخلفات رانندگی و خطر آفرینی برای دیگران را دارند.
در جهان امروز، نبض توسعه اقتصادی و پویایی افراد در زندگی شهری و روستایی در دستان ارزشمند فعالان عرصه حمل و نقل عمومی می تپد و قطعاً تمامی خدمتگزاران این عرصه به خوبی آگاه هستند که مسیر توسعه و پیشرفت، همواره با فراز و فرودهایی همراه است؛ ۲۶ آذر هم که به نام روز حمل و نقل و رانندگان نام گرفته، فرصتی است تا از این افراد به بهترین شکل ممکن قدردانی شود و ما نیز این روز را به تمام رانندگان خسته نباشید میگوییم و امیدواریم مسؤولان دستگاههای متولی و مرتبط با این قشر در این روز حداقل یک خبر خوش از اقدامی مؤثر در برداشته شدن باری از مشکلات آنان به عنوان هدیه داشته باشند.
در همین مجال، فرا رسیدن ۲۶آذر را که به روز حمل و نقل و رانندگان آراسته شده است و یادآور تعلقخاطر رانندگان به معمار کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی(ره) و تلاش فعالان این عرصه برای کسب عزت و پیشرفت کشور عزیزمان ایران اسلامی میباشد؛ به حضور اعضای خانواده عظیم حمل و نقل تبریک و تهنیت عرض مینمایم و ضمن ادای احترام به همه این عزیزان خدوم، اهتمام وتلاش مدیران عامل محترم سازمان های حمل و نقل همگانی، شهرداران ، همکاران متعهد و رانندگان شریف و امانتدار را ارج می نهم . امید است در سایه الطاف الهی و در راستای اهداف والای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، موفق و سرافراز باشید.
حسین رضا پور
انتهای پیام/