دوشنبه , ۲۰ آذر ۱۴۰۲ 2023 - 12 - 11 ساعت :
یادداشت

اقتصاد منتظر توافق

۱۳۹۴-۰۴-۱۳

نگاه جهانی به روزهای پیشروست و چشمان منتظر یک ملت که از پسِ توافق هسته ای چه عاید ایرانیان میگردد.
در این میان فارق از تردید عمومی نسبت به اثرگذاری توافق احتمالی میان ایران و قدرتهای جهانی در حوزه های توسعه ای دیگر اما همه به تاثیر توافق بر اقتصاد واقفند.
اقتصاد ایران قبل از تحریم و برای دهه ها دچار بیماری حاد توسعه نیافتگی بود و پس از دور جدید تحریمهای اقتصادی این بدن بیمار دچار سرطان شد.
سرطانی سخت که درمانش شیمی درمانی طولانی می طلبید. در مسیر این درمان دولتی آمد که رویکردش با دولت پیشین متفاوت بود و این اولین دارویی بود که ملت برای درمان سرطان برگزید.
اقدامات درمانی هم توسط این دولت اعمال شد که در تاریخ چند دهه اخیر ایران بی مانند بود مانند افزایش سهم مالیات در بودجه و حتی طلب مالیات از نهادهای اقتصادی غیرخصوصی بیرون از دولت, کاهش هزینه های جاری, تلاش برای سرعت بخشیدن به واگذاری شرکتهای دولتی, کاهش سرعت رشد تورم, کاستن از رشد سرعت رکود, انضباط مالی بیشتر, تقویت پول ملی, ایجاد زمینه برای ورود سرمایه های خارجی و… و این اقدامات موثری ست که دهه ها بدلیل پول هنگفت و راحت نفت به تاخیر می افتاد و به یاری روزهای سخت تحریم و در میان طوفان افزایش رکود و بیکاری و نارضایتی عمومی توانست مدل اقتصادی ایران را تا حدی تغییر دهد.
مدلی که امیدوارم پس از حصول توافق و سرازیرشدن پولهای بلوکه شده ایران در بانکهای خارجی از دست نرود و این قطار از حرکت نایستد و دوباره به خان اول برگردیم و باز با افزایش صادرات نفت بودجه متکی بر نفت شود و دستگاه اقتصاد ملی مبتنی بر کار و مالیات از کار بیفتد و چرخه معیوب دلارهای نفتی و واردات انبوه جایگزینش شود.
من شاید از آن دسته اقلیتی از جامعه باشم که از هیجانات حاصل از توافق احتمالی می هراسم و آنهم صرفا از بعد توسعه اقتصادی و از دولت و مجلس و آحاد مردم میخواهم آنچه بواسطه اینروزهای سخت بدست آوردیم را پس از رفع حصر اقتصادی از دست ندهیم و تلاش کنیم برای یک اقتصاد شفاف تر، خصوصی تر، پویاتر، رقابتی تر و اقتصادی متصل و مرتبط با اقتصاد دنیا تا در یک بازه ده ساله اقتصادی داشته باشیم باثبات، موافق محیط زیست، غیرمتکی به منابع زیرزمین و متکی به منابع روی زمین.

داود مبارکی

تعداد دیدگاهها: ۲

  1. کلانتری

    سلام. مبارکی طرفدار اقتصاد بازار آزاد است و در تمام متن هایش این هویداست. ایشان در جایی نوشته اند که پول بلوکه شده نباید وارد بودجه شود و باید در همان بانکها بماند! و بصورت ال سی در اختیار صادرکنندگان ایرانی قرار بگیرد. خب این یعنی اقتصاد سرمایه داری و این یعنی نویسنده محترم طی این سالها هیچگاه نپذیرفته اند که مردم در چه فشاری هستند. شاید ایده های ایشان خوب باشد اما مردم خسته اند و نیزامند تزریق پول.

  2. سوزان

    من هم موافقم که نباید آنچه با سختی در این ایام تحریم بدان رسیدیم از دست بدهیم. باید اقتصاد مبتنی بر مالیات حاکم شود. دولت باید کوچک و فرز شود و با اقتصاد جهانی پیوند بخورد ایران باید عضو رسمی سازمان تجارت جهانی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

  • ×